Zolang als ik op mezelf woon, vind ik het erg leuk om te koken en ook om voor mensen te koken. Vroeger, bij mijn ouders thuis, aten we over het algemeen gewoon op de Hollandse manier; aardappels (het liefst kruimig), vlees en gekookte groenten. Kruimig gekookte aardappels vind ik ontzettend vies en van gekookte groente hou ik ook niet zo. Dus toen ik eenmaal op mezelf woonde ben ik al snel gaan experimenteren hoe ik mijn maaltijden voor mijzelf zo smakelijk mogelijk kon krijgen.

Één van mijn eerste kookboeken, die me zijn bijgebleven, was ‘The naked chef’ van Jamie Oliver. Ook zijn tv programma bekeek ik in de eerste jaren veelvuldig om inspiratie op te doen. Heerlijk de manier waarop hij groente vrij grof sneed en met een beetje olijfolie in de oven klaarmaakte. Veel van mijn groenten bereid ik nog steeds in de oven of ik wok het in olijfolie.

‘ The Naked Chef’ – Jamie Oliver (1999)

Zuurkool, rode kool, andijvie, boerenkool, spinazie, etc. wordt bij gewokt. Wortel, pastinaak, venkel, bataat, courgette, paprika, aubergine wordt klaargemaakt in de oven. Groente die ik wel regelmatig kook zijn bloemkool en broccoli. Ook met deze groente heb ik geexperimenteerd in de oven maar dat vond ik toch wat minder geslaagd. En af en toe kook ik weleens een worteltje voor de afwisseling. Over mijn gekookte broccoli en bloemkool gaan overigens nog wel een paar plakjes kaas.

Ik ben een kok die bereid met wat er in de koelkast voor handen is. Tegenwoordig maak ik een weekmenu om in ieder geval te weten welke boodschappen ik in huis moet halen. Maar ik vergeet vervolgens ook wel om in mijn eigen weekmenu te kijken en dan wordt er toch een ander gerecht bereid met de beschikbare ingredienten. Afijn ik vind koken heel erg leuk en naar mijn idee is het ook niet heel erg moeilijk, als zout, zoet en zuur maar in balans zijn.

Mijn man en dochter krijgen ook vaak van mij te horen als ze vragen: “Wat eten we vanavond?” “Hmm, dat weet ik nog niet. Maar het wordt iets met …. en …. en daar maak ik pasta/rijst of aardappels bij.” Vaak kijk ik ook even op internet of de ingredienten die ik wil combineren of dat niet heel erg vreemd is.

Toen mijn dochter nog een baby was, weigerde ik om de kant en klaar potjes voor baby’s te kopen. Ik had het zelf weleens geproefd en ik vond het toch echt te vies voor woorden. Ik kookte toen in ieder geval voor haar zonder zout, wat dat is niet goed voor een baby en vervolgens pureerde ik het voor mijn dochter en deed het in kleine bakjes om in te vriezen. Dus ik had altijd wel een voorraad in huis waar zij lekker van kon smullen. Ik vond het van het begin af aan belangrijk dat zij een goede smaak ontwikkelde. En daar heb ik altijd de vruchten van geplukt want mijn dochter lust bijna alles. Okay, witlof uit de oven gaat er ook bij haar niet in.

Al jaren geeft mijn man aan dat ik mijn eigen receptenboek moet uitgeven. Of in ieder geval mijn recepten zodanig moet noteren en opslaan dat ik ze ook zelf weer kan terugvinden en reproduceren. Want zeer zeker als ik iets een tijd niet heb gemaakt dan moet ik heel hard nadenken hoe ik dat ook alweer deed. Ik heb vele pogingen ondernomen om het in een worddocument op te slaan en om receptenapps te gebruiken. Helaas heb ik beide niet goed volgehouden en weet ik toch echt niet meer hoe ik die lekkere koolvis met zelfgemaakte dressing van 25 jaar geleden maakte. Afijn ik begin nu net als de rest van de wereld ook mijn eigen foodblog. Mijn doel is met name dat ik mijn eigen recepten terug kan vinden. En mocht iemand anders ook inspiratie opdoen aan de hand van mijn site dan word ik daar ook heel blij van.

Op deze site zullen jullie meerdere keren ongeveer dezelfde recepten tegenkomen maar dan heb ik het net weer wat anders bereid.