Winter Feesttaart

Mijn man was recepten voor de feestdagen en zijn verjaardag (17 december) aan het doornemen. En deze taart moesten we absoluut maken. Toen ik een snelle blik op het recept wierp, gaf ik direct aan dat ik dat niet ging maken omdat het veelste bewerkelijk is en ik daar heel lang mee bezig was. Maar ach met een lieve blik kon hij me natuurlijk toch overhalen. Achteraf vinden we dit de lekkertste taart ooit, maar ik weet één ding zeker: Ik maak hem nooit meer. Ik heb er drie uur voor in de keuken gestaan en dat vind ik voor een nagerecht echt veelste veel tijd. Dat kwam ook gedeeltelijk doordat ik van alles moest maken dat ik nog nooit eerder bereid had. De lemon curd wilde niet indikken dus in plaats van 20 minuten roeren heb ik hier wel een uur in staan roeren. En ik vond het wel te spannend om het hoger te zetten want op klonten ei zat ik nou ook weer niet te wachten.

Het recept is te vinden op de ekoplaza site winter-feesttaart maar ik heb vernomen dat deze per 1 januari 2022 ofline gaat en daarom heb ik het voor de zekerheid hieronder overgenomen en waar nodig wat opmerkingen van mijn kant geplaatst.

De uitgelichte foto is ook van de ekoplaza site. Helaas was ik vergeten een foto te nemen van het geheel en pas toen de taart al gesneden was en op de bordjes lag dacht ik eraan om een foto te nemen. Deze zijn overigens niet zo goed gelukt.

Ingredienten

  CHOCOLADE BISCUIT

 • MERINGUE

 • LEMON CURD

 • VANILLESLAGROOM

 • GANACHE

 • TOPPING

 • OOK NODIG

Instructies

 1. Als laatste staat aangegeven OOK NODIG. Mijn advies is, begin hiermee. De springvorm heb je nodig voor de chocolade biscuit. Maar van de bodem kan je alvast van bakpapier de cirkels knippen. Deze heb je nodig voor de Meringue en dan hebben zowel de choladebiscuit als je meringue dezelfde grootte. Ik ben gewoon van boven naar beneden gaan werken en dus heb ik niet gezien dat ik ook cirkels van 24 cm nodig had. Deze werden bij mij veel kleiner waardoor ik het biscuitdeeg op maat heb gesneden.
 2. Mijn man heeft voor elk onderdeel alles afgewogen en ik heb het volgens de instructie bereid. Een goeie samenwerking in de keuken.
 3. Verwarm de oven voor op 180°C.
 4. Bereiding

  CHOCOLADEBISCUIT

 5. Deze instructie komt van ekoplaza winter-feesttaart. Deze site wordt per 1 januari 2022 vernieuwd en waarschijnlijk is dit recept dan ook niet meer beschikbaar. Dus vandaar hieronder de bereiding overgenomen van de ekoplaza website.
 6. Klop de eiwitten stijf met het zout in een vetvrije kom. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door het eigeel. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel erdoor. Schep het beslag in de vorm, strijk glad en bak de biscuit in ca. 20-25 minuten gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen. Snijd daarna in 3 lagen.
 7. MERINGUE

 8. Verlaag de oventemperatuur naar 100°C. Leg de 3 bakpapiercirkels op een bakplaat. Klop de eiwitten stijf met de suiker en een mespunt zout in een vetvrije kom tot het glanst. Klop het maïszetmeel, azijn en cacao erdoor. Verdeel over de cirkels. Bak de meringues 2 uur in het midden van de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de meringues afkoelen in de oven.
 9. LEMON CURD

 10. Roer de boter, suiker, sap en rasp van de citroenen en limoen in een hittebestendige kom door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eieren en de eidooier toe en roer het mengsel goed door. Zet terug op de bain-marie en blijf roeren met een spatel tot het mengsel indikt. Laat de curd niet koken! Check of de curd dik genoeg is door de spatel eruit te halen en (met je vinger) een streep door de curd te trekken. Blijft het een streep dan is de dikte goed. Haal van het vuur en giet door een zeef.
 11. Belangrijk is dat de lemon curd niet kookt dus het is even zoeken hoe hoog je de warmtebron zet. In principe kan het na 20 minuten ingedikt zijn.
 12. VANILLESLAGROOM

 13. Klop de slagroom stijf met de suiker en het vanillepoeder.
 14. OPBOUW

 15. Zorg dat alles is afgekoeld voordat je begint. Begin met een laag chocoladebiscuit, gevolgd door een laag lemon curd, een laag meringue en tot slot een laag slagroom. Herhaal dit en eindig met een laag chocoladebiscuit. Zet de taart 30 minuten in de koelkast.
 16. GANACHE (nu pas maken)

 17. Breek de chocolade in een hittebestendige kom. Verhit de slagroom in een pan en giet over de chocola. Verhit de slagroom in een pan en giet over de chocola. Roer tot de chocola vrijwel gesmolten is. (Voeg dan het klontje boter toe en roer tot een egale massa). Laat de ganache afkoelen tot het de dikte heeft van dikke yoghurt.

  Opmerking: In het oorspronkelijke recept staat dat er 125 g boter moet worden toegevoegd. Als ik dit nog een keer zou maken dan laat ik dit achterwege. De ganache dikte namelijk niet meer in en was veel te boterig.
 18. SERVEER

 19. Haal de taart uit de koelkast en bedruip met de ganache. Versier de taart met het gesneden fruit.
 20. In het oorspronkelijke recept stond ananas, blauwe bessen en mango als fruit aangegeven. Ananas vind ik eerlijk gezegd niet zo lekker om dit bij deze smaken toe te voegen. Is al gauw te overheersend qua smaak dus daarvoor in de plaats heb ik frambozen gebruikt. en de blauwe bessen heb ik ook niet gebruikt.

Boodschappenlijst

Aanbevolen artikelen