Zuurkoolschotel met spek en banaan

Dit is voor ons een behoorlijke klassieker. Mijn moeder maakte de zuurkool al klaar met geprakte banaan er doorheen. Ik wok de plakjes banaan als eerste in olie, voeg vervolgens de in reepjes gesneden zuurkoolspek toe en daarna de (verse) zuurkool en de in plakjes gesneden gekookte aardappels. Alles goed door elkaar husselen en last but not least voeg ik een rookworst toe.

Door de plakjes banaan in olie te bakken en alvast wat kurkuma, een klein beetje zout (de spek is ook zout, dus in deze fase minimaal zout toe voegen) en een beetje kerriepoeder zorg je ervoor dat de banaan caramaliseert en hierdoor de zure smaak van zuurkool afvlakt.

Ingredienten

  • Kruiden

Instructies

  1. Schil de aardappels en kook ze gaar, snijd ze in plakken
  2. Kook de zuurkoolspek in ongeveer een uur gaar. Snij het daarna in stukjes.
  3. Laat de rookworst 15 minuten in gekookt water warm worden
  4. Snij 2 bananen in plakjes.
  5. Bak de plakjes banaan in een beetje olijfolie op hoog vuur. Blijf het continue omscheppen omdat de banaan heel snel aan de pan gaat aankoeken. Voeg de kurkuma en kerrie poeder met wat zout toe.
  6. Voeg de spekreepjes toe, bak het 1 minuut en voeg dan de zuurkool toe. Voeg als laatste de aardappels toe en hussel het nog regelmatig om.
  7. Serveer het geheel met een stukje rookworst met mosterd. Ondanks dat het al zoeter gemaakt is met de banaan is het nog steeds erg lekker om er appelmoes bij te serveren.

Aanbevolen artikelen