Ik maak wel vaker een stoofpotje van rundvlees. Heel vaak doe ik dit met Italiaanse roerbakgroenten. Maar dit keer gebruik ik groenten die ik nog in de koelkast heb liggen. En de finishing touch is de Oostenrijkse Goulash want het is uiteindelijk Oostenrijk gerechtenweek.

Ingredienten Stoofpot

Instructies

  1. Haal het vlees uit de verpakking
  2. Dep het droog en bestrooi het vlees met zout en peper en snij het vlees in hanteerbare stukken.
  3. Zet een braadpan op hoog vuur op. Doe een scheut vloeibare bakboter in de pan.
  4. Als de boter heet is, schroei dan het vlees dicht door het vlees om en om in de boter te bakken. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.
  5. Voeg een scheutje olijfolie in de braadpan. Bak de uien 1 minuut en voeg dan de kleingesneden bleekselderij toe.
  6. Voeg het vlees en het vrijgekomen vleessap weer toe. Zorg dat het vlees goed onder de groenten ligt.
  7. Voeg de kleingesneden tomaten toe, de knoflooktenen, de laurierblaadjes, draai de hittebron op een middenstand en laat het geheel nog ongeveer 20 minuten op een grote pit staan.
  8. Zet hierna de pan op de kleinste pit van je kookplaat (het sudderpitje), draai het vlees nogmaals om, zorg dat het weer onder een deel van de groenten ligt en laat het geheel nog zeker 2 uur sudderen.
  9. Keer wel het vlees regelmatig om. Hou ongeveer een half uur sudderen aan en keer het vlees dan weer om. Zorg dat het goed onder het vocht blijft staan. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker mals wordt en blijft.

Tip

Als het aanbaksel van het vlees niet voldoende loslaat door het vocht van de groente, voeg dan een scheutje water toe. Het liefst niet teveel, want ikzelf vind de toevoeging van water aan een stoofpotje niet ten goede aan de smaak komen. Daarom voeg ik veel groenten toe, zodat het vocht wat hieruit vrij komt het vlees soepel en mals houdt. En de smaak van de groenten heerlijk in het vlees trekt.

In principe is na 2 a 2,5 uur sudderen het vlees klaar. Haal het vlees en de knoflooktenen uit de pan, snijd het vlees in kleine stukjes en druk de knoflooktenen uit de schil, prak deze fijn. Doe alles weer terug in de pan en maak het gerecht af met een (zelfgemaakte) tomatensaus, voeg een potje tomatenpuree (100 gram) toe, voeg wat paprikapoeder en kurkumapoeder toe en roer het geheel door elkaar. Laat het nog minimaal 10 minuten verder sudderen en daarna is het klaar om te gebruiken.

Voor deze goulash in onze Oostenrijk week heb ik nog een paprika kleingesneden, en nog 3 uien kleingesneden, deze in een pan gebakken en deze groenten toegevoegd aan het vlees. Voor mij moet goulash veel uien bevatten. Mijn dochter houdt niet van uienringen maar anders had ik de uien niet verder kleingesneden.

Goulash is heerlijk te combineren met zelfgebakken aardappeltjes, orso, rijs of gnocchi. Orso en gnocchi haal ik het liefst bij de biologische winkel.

Aanbevolen artikelen